Čo ochutnať v Jordánsku?

Dátum: 07.01.2023

Či už popíjate sladký čaj v Petre alebo hľadáte najchutnejší falafel v Ammáne, kuchyňa je nevyhnutnou súčasťou objavovania Jordánska.

Ilustrácia

Jordánske kráľovstvo, ktoré sa rozprestiera od sýrskych hraníc až po okraj Červeného mora, je už dlho kultúrnou a cestovateľskou križovatkou, je to komplex prenádhernej histórie od najstarších čias až po fascinujúcu súčasnosť moderného islamu, staroveké miesta rozprávajú príbehy rímskych cisárov a nabatejských kráľov a križiacke hrady sa vypínajú na strategických kopcoch. V rušných uliciach hlavného mesta v zemitých tónoch môžu byť rozhovory skloňované so sýrskymi, egyptskými alebo irackými prízvukmi, zatiaľ čo beduínske kmene v krajine zostávajú zúrivo hrdé na svoje nomádske tradície a púštne dedičstvo.

A pri stoloch po celej krajine je jordánska kuchyňa lahodným ponorením do rozmanitého dedičstva krajiny, pulzujúcej zmesi beduínskych chutí a miestnych pohľadov na najznámejšie jedlá Levanty. Jordánsko bolo po stáročia akousi diaľnicou medzi Európou, Áziou a Blízkym východom. Tento prílev a miešanie ľudí v priebehu storočí prispel k rozmanitej kultúre stravovania, mnohé jedlá, ako napríklad hummus, baba ghanoush, tabbouleh, falafel a kebab, majú rovnaké arabské , ale i stredomorské kulinárske korene. Či už popíjate sladký čaj v Petre alebo hľadáte najchutnejší falafel v Ammáne, kuchyňa je nevyhnutnou súčasťou objavovania Jordánska. A ak už zavítate do Jordánska, nenechajte si ujsť spoznávanie cez kuchyňu a ochutnajte čo najviac.

 

Fuul

Tradičnými jordánskymi raňajkami je miska horúceho fuul , ktoré môžete ochutnať naprieč celým Jordánskom. Fuul je zmes uvarenej  fazule s roztlačenou citrónovou šťavou, olivovým olejom a nasekanými čili a podáva sa s čerstvo upečenou pitou. Fuul sa kedysi považovalo za jedlo chudobných, no nutričné hodnoty sú naopak veľmi bohaté. Milujú ho vegetariáni a vegáni a okrem toho, že je to obvyklé jedlo na raňajky, môžete ho ochutnať kdekoľvek aj počas dňa, alebo ako predjedlo v mnohých reštauráciách.

Jordánske raňajky

Falafel

Spomínať jordánsku kuchyňu a nespomenúť Falafel by bol snáď hriech. Falafel je základným pouličným občerstvením na celom Blízkom východe. Uvidíte ho tu jesť kedykoľvek v priebehu dňa, na raňajky, obed i večer. Malé guľôčky pripomínajúce vzhľadom naše fašírky pozostávajú z príjemne okorenenej cícerovej pasty, sú vyprážané a podávajú sa najčajstejšie plnené do chleba pita, spolu so šalátom, tahini a voliteľnou pikantnou omáčkou.

falafel

Schwarma

Ďalší import z bývalej Osmanskej ríše, typický pre celý Blízky východ. Pomaly sa otáčajúce ražne nakrájané jahňacie, kuracie alebo hovädzie mäso sú všadeprítomné v jordánskych mestách a obciach.Bohaté, mastné mäso sa podáva v teplých vreckách pita chleba, potom sa podáva so všetkým, od surovej cibule po za'atar, zmes korenia, ktorá sa líši podľa šéfkuchára, ale spolieha sa na sezamové semienka a pikantný sumak. Najobľúbenejšou Schwarmou Jordáncou je klasická Shawarma Reem, miešaná jahňacina s hovädzím mäsom.

Jordánske jedlo

Zaarb

S dlhou tradíciou pastierskych nomádov vyvinuli jordánski beduíni kuchyňu, ktorá je dokonale prispôsobená na varenie pri púštnych ohniskách. Zaarb  je výdatné jedlo, ktoré sa najlepšie konzumuje pod hviezdami, je to jedlo z marinovaného mäsa zmiešaného s kúskami zeleniny, ktoré sa potom pečie v jame vystlanej horúcim uhlím a pokrytej pieskom. Keď sa mäso po dlhom a pomalom pečení vynorí zo zeme, bude z kostí opadávať jemné mäso. Ak chcete jesť zaarb v pravom   beduínskom štýle, vyžaduje to trochu taktu a trochu praxe. Ľavú ruku držte za chrbtom, naberajte jedlo prstami pravej ruky, potom zrolujte každé sústo do kompaktnej guľky a môžete jesť.

Beudínska večera

Mansaf

Bez diskusie je popredným národným jedlom Mansaf a jeho príprava sa berie veľmi vážne. Podáva sa pri veľmi zvláštnych príležitostiach, najmä svadbách. Je zároveň akousi celonárodne uznávanou pýchou. Jordánci sa vracajú k pevným beduínskym koreňom, z ktorých pochádza koncept mansafu. Veľmi mastné jedlo pozostáva z ryže zmiešanej s ťažkým domácim margarínom, varenej oddelene od hustej jogurtovej esencie a miešanej až do varu. Do jogurtu sa pridávajú veľké kúsky mäsa, aby sa uvarilo, kým nie je dobre prepečené. Beduíni by používali ťavie alebo ovčie mäso, ale v súčasnosti niektorí používajú teľacie mäso a iní ho nahrádzajú kuracím, no Jordánci by si z toho kurčaťa skôr robili uštipačné žarty, pretože ako hovorí známe jordánske príslovie: „Kurací mansaf neuspokojí pravého Jordánca“ !

Jordánske národné jedlo Mansaf

Maqluba

Maqluba v skutočnosti znamená „hore nohami“ a je to jedlo, ktoré siaha stáročia do histórie. Objavuje sa aj v Kitāb Al-tabīkh z 13. storočia, zbierke receptov zo stredovekého Bagdadu. Zatiaľ čo maqluba sa vyrába prevažne doma, je možné ju nájsť v niektorých reštauráciách. Suroviny nie sú ničím výnimočným: ryža, zemiaky, kuracie mäso a baklažán alebo karfiol, to všetko sa mieša vo veľkom hrnci. Keď je varenie hotové, prichádza ten magický moment; deti sa zhromaždia, aby sledovali, ako jordánska mamka prevráti obrovský hrniec cez plochý tanier a potom ho odstráni, čím odhalí niečo, čo vyzerá ako úhľadný koláč z ryže a kuracieho mäsa. Maqluba je vynikajúca s olivovým šalátom alebo studeným čerstvým jogurtom.

Jordánske jedlo Maqluba

Jordánske sladkosti

Väčšina arabských sladkostí je nabitá dostatkom cukru, sirupu, masla a medu, tak akurát, aby sa vám ozvali zanedbané kazy a pripomenuli stretnutie u zubára. Vo všeobecnosti sú to však veľmi malé sústa a často sa konzumujú s kávou alebo čajom na popoludňajšie občerstvenie. Čerstvé ovocie je tu fantastické ! Baklavu a halvu pozná azda každý. No my sa vždy tešíme na kanafeh. Recepty jedál v Jordánsku sú hlboko ovplyvnené jeho geografickou polohou. Jordánsky kunafe alebo kanafeh je sladké pečivo vyrobené z tenkých vlákien filo a syrovej plnky. Veľmi tenké vlákna fylo cesta sú namočené v cukrovom sirupe vyrobenom z kardamónu, škorice, citrónu a ružovej vody. Ako náplň slúži kozí syr, ricotta, mozzarella, prípadne kombinácia čohokoľvek z týchto troch. Kanafeh sa zvyčajne podáva zaliaty sirupom a posypaný plátkami mandlí, nasekanými vlašskými orechmi alebo hrozienkami.

Jordánske sladkosti

 

Beduínsky čaj a káva s kardamónom

Hlavným zameraním každej jordánskej dediny je kaviareň, kde sa stretávajú priatelia a susedia. Národným nápojom je čaj; silný, tmavý nápoj podávaný v malých pohároch - horúci a bez mlieka. A káva takiston. Turecká káva je to, s čím sa stretnete najčastejšie. Najmä s príchuťou aromatického kardamómu a podáva sa v malých šálkach spolu s pohárom vody. Ak zavítate medzi Beduínov, pravdepodobne budete pozvaní na malý pohárik silne sladeného čaju, často nasiaknutého aromatickou šalviou. Zdieľanie čaju je totiž dôležitou súčasťou beduínskej kultúry, rovnako ako ich pozoruhodná pohostinnosť. Ak si sadnete k popíjaniu s miestnym beduínom, nazývaným Bdoul, možno budete mať nekonečne veľa dopĺňania - kým svoju spokojnosť nedáte najavo položením ruky na pohár.

 Čaj s Beduínmi

Jordánska pohostinnosť

 

Bez ohľadu na to, aké skromné sú ich prostriedky, „jordánske pozvanie“ znamená, že sa od vás očakáva, že neprinesiete nič a všetko zjete. Časy jedla sú často spoločnou záležitosťou s množstvom tanierov podávaných naraz a ľudia si berú porciu z každého jedla, ktoré je im najbližšie. V tradičnom prostredí je prijateľnou metódou jedenie pravou rukou , no v tradičných rodinách muži a ženy stolujú oddelene.

 

S Travego Tour cestujeme pod heslom „ Slow travel“ a ochutnať kuchyňu patrí  k základným piliérom dobrej poznávačky. Na našich zájazdoch do Jordánska sú spoločné večere samozrejmosťou a užijeme si aj tú pravú beduínsku. Tak čo pridáte sa?

VŠETKY POZNÁVACIE ZÁJAZDY TRAVEGO TOUR

NAŠE TIPY

To najkrajšie z Uzbekistanu

9dní / 8nocí 3-4* hotel | POLPENZIA
Jordánsko Fun & Energy

8dní / 7nocí 4* hotel | POLPENZIA ...
Irán- Perzská chuť Orientu

10dní / 9nocí 3*-4* hotel
Hodvábnym Uzbekistanom - ...

10 dní / 9 nocí 3-4* hotel | ...
Naši partneri
SACKA
SACKA
DESCART
PRIMAPRINT