Dokumenty
Vyskúšajte pravú azerbajdžanskú baklavu - recept od našej lokálnej sprievodkyne z Azerbajdžanu!
Určite väčšina z Vás pozná baklavu, alebo pakhlavu, veľmi sladký dezert, typický pre mnohé krajiny Blízkeho východu, ktorého základom je veľmi tenké cesto, oriešky, med, karamel, alebo koreniny, v závislosti od regiónu. Pre niekoho príliš sladká, pre niekoho úplná delikatesa, na ktorej je schopný si pochutnávať každý deň svojej dovolenky. V každom prípade neodmysliteľná od regiónu Blízkeho východu.
Pôvod tohto dezertu je prinajmenšom zahmlený, nárokuje si naň veľa národov strednej Ázie. Všeobecne sa však uznáva, že prvá forma baklavy pochádza z Asýrskej ríše okolo roku 800 p.n.l., kde sa vrstvy chlebového cesta naťahovali na tenké plátky a pri zvláštnych príležitostiach sa piekli s nasekanými orechmi a medom. Ako obchod rástol, starí Gréci si vraj obľúbili asýrsku pochúťku a verí sa, že práve oni vyvinuli neuveriteľne tenké cesto nazývané phyllo, filo (list), vďaka ktorému boli vrstvy ľahšie a jemnejšie. Na druhej strane, korenie a hodvábne cesty začali ovplyvňovať ingrediencie, pričom ružová voda, kardamón a škorica sa stali v mnohých regiónoch samozrejmosťou.
Hoci je pôvod baklavy sporný, je zrejmé a akceptované, že baklava sa stala populárnou a rozšírila vďaka Osmanskej ríši v 15.st. Táto obrovská ríša zahŕňala mnoho krajín, a preto je ťažké určiť presný pôvod baklavy – každý národ pravdepodobne ovplyvnil alebo zmenil svoj recept, keď ho dobyli Osmani. Recept bol zdokonalený v kuchyniach paláca Topkapi v Istanbule v 17.st. a stal obľúbeným dezertom sultána, ktorý ho rozdával svojim vojakom v pätnásty deň ramadánu, čo sa stalo tradíciou pod názvom „Baklava Parade“ – ako prejav uznania svojej armáde. Dnes sa baklava sa objavuje sa v mnohých oblastiach, ktoré kedysi ovládala Osmanská ríša. Baklavu dnes môžete ochutnať na Kaukaze, v Iráne, v Turecku, na Balkáne, v Afganistane, či v Uzbekistane, kde sa pôvodné recepty vyvíjali a nadobudli svojrázny charakter. Dnes sa za rodné mesto baklavy pokladá Gaziantep, mesto v Turecku a v roku 2008 turecký patentový úrad registroval geografické označenie pre certifikát Antep Baklava, no prirodzene je naďalej neodmysliteľnou súčasťou národných kuchýň takmer v každej z krajín tohto regiónu, kde sa recepty líšia nie len podľa krajiny, ale aj regiónov v samotnej krajine.
Pre Azerbajdžan je baklava tiež prirodzene národná sladkosť. Existuje množstvo druhov a receptov, aj v samotnom Azerbajdžane. Baklava v Azerbajdžane pozostáva z cesta, karamelu a orechov. Typický spôsobom prípravy v Azerbajdžane je, že cesto sa položí na plech, potrie plnkou, opäť prikryje cestom a tento postup sa opakuje asi 10x. Po upečení sa baklava krája na kosoštvorce, potretá je žĺtkom zmiešaným so šafránom. Na ozdobenie každého kúsku sa môžu použiť pistácie, alebo iné orechy. Keď je takto baklava pripravená, poleje sa na záver sirupom, alebo medom. V Azerbajdžane je neodmysliteľná počas Novruzu, azerbajdžanského sviatku, ktorý oslavuje Nový rok a príchod jari, ale dostatok jej je po celý rok.
V Azerbajdžane sa baklave pravdepodobne nevyhnete, bude na Vás číhať snáď na každom kroku a v každej reštaurácii. Ak máte radi sladké, tak ju určite ochutnajte. Ak ju však chcete ochutnať čím skôr, vyskúšajte originálny recept od nás.
Naša lokálna sprievodkyňa Gunel z Baku, ktorá nám Azerbajdžan sprevádza, nám prezradila tradičný azerbajdžanský recept. Tento recept je v Azerbajdžane vraj najrozšírenejší, ale rovnako ako mnohé zákusky u nás, vačšinou sa kupujú, alebo jedávajú v reštauráciách, či cukrárňach. Upiecť dobrú baklavu totiž vôbec nie je jednoduché ani pre rodenú Azerbajdžanku. Sama tvrdí, že baklava je veľmi náročná a že v Azerbajdžane ju robievajú väčšinou iba staršie skúsené kuchárky a cukrárky a mladé sa veľmi nechytajú :). Vyskúšajte...ak sa nepodarí, nuž čo..potom ste večne mladá :)
RECEPT
Kvások:
Pšeničná múka 60g
Cukor 2,5g
Mlieko 120ml
Sušené droždie pol lyžice
Cesto:
Pšeničná múka 250g
Mlieko 40ml
Roztopené maslo 50ml
Vaječné žĺtky 1
Soľ štipka
Plnka:
Cukor 300g
Roztopené maslo 300g
Orechy 350g
Sirup:
Cukor 300g
Šafrán čajová lyžička
Voda 250ml
Na potretie:
Žĺtok, 50g orechov
Plech – na tento recept používajú okrúhly plech o priemere cca 24-25cm.
POSTUP:
Do teplého čajníka ( šálky ) dáme štipku šafránu a zalejeme horúcou vodou, necháme prikryté lúhovať. Zakryjeme celú šálku utierkou, aby zostala dlhšie v teple.
Cesto: Najprv si urobíme kvások s teplým mliekom. Do misky na miesenie cesta dáme všetky
tekuté prísady spolu s kváskom a miesime mixérom. Na záver pridávajte postupne preosiatu múku a mieste, kým sa cesto nespojí. Cesto vyberiem z mixéra a na pomúčnenej doske ešte premiesime a hotové cesto vyformujeme do bochníka a necháme odstáť cca 30min.
Dokončíme sirup: Šafránovú vodu vlejeme do pripraveného teplého sirupu ( bod 3 ) v pomere približne na jeden pohár sirupovej prevarenej vody 2-3 lyžičky šafránovej vody
Cesto rozdelíme na 14 častí – guličiek, 2 a 2 guličky spojíme – takže nám zostane 10 pôvodných rovnakých a 2 väčšie, ktoré vzniklo spojením 2 dokopy – 2 väčšie sa použijú na spodnú a vrchnú časť.
Cesto jemne potrite maslom, ktoré ste predtým roztopili ( 200g)
Vyvaľkáme ďalšie guličky cesta a postup opakujeme, teda potierame roztopeným maslom, potom orechovou plnkou a na vrchu nám zostáva už iba cesto na prikrytie bez plnky.
Takto naukladané surové cesto ešte pred pečením rozkrájame.
Vložte do rúry a pečte pri 180 stupňoch asi 40-45min, kým sa nevytvorí zlatá kôrka.
A môžeme podávať pravú azerbajdžanskú baklavu
Dobrú chuť :)
Ak by ste si predsa chceli dať tú pravú baklavu v Azerbajdžane, neváhajte a pridajte sa na zájazd do Azerbajdžanu s nami :)
Slávka Nováková
CK Travego Tour